Novoletna poslanica - članom MDSS Koper

Drage sočlanice, spoštovani sočlani!

V priponi vam dostavljamo vsakoletno poslanico, v kateri vas skušamo obvestiti, spomniti ali opozoriti na nekatere novosti, obstoječe pravice in ugodnosti, ki izhajajo iz invalidnosti, ali zgolj opozoriti na našo dejavnostjo na splošno. Tako v letošnji poslanici še posebej opozarjamo na novo sprejeti Zakon o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka, objavljenem v Ur. listu RS št. 72/19 dne 4. 12.2019, kar utegne še posebej zanimati starše slepih in slabovidnih otrok, s čimer je bila končno popravljena dolgoletna krivica in oškodovanje staršev ter njihovih otrok. V okrožnici ponovno pišemo tudi o Zakonu o osebni asistenci, pri katerem se je v praksi izkazalo, da so lahko pod določenimi pogoji deležni osebne asistence tudi slepi.  Ponovno opozarjamo na Zakon o dajatvah na motorna vozila, ter pri tem še posebej izpostavljamo in opisujemo oprostitve plačila letne dajatve za prevoz invalidov, ki jih opredeljuje 7. člen citiranega zakona. Spodbujamo vas tudi, da pristopite k izdelavi EU kartice za invalide, s katero je mogoče uveljavljati določne posebne komercialne popuste, ki jih omogočajo posamezni ponudniki znotraj nekaterih držav Evropske unije. Nadalje opozarjamo na Zakon o prevozih v cestnem prometu, po katerem se nam obeta, da bi lahko na podlagi EU  kartice ugodnosti za invalide, že v drugi polovici tega leta brezplačno potovali v medkrajevnem avtobusnem prometu. V poslanici pišemo tudi o ugodnostih prevozov v železniškem prometu, kar ureja predpis Slovenskih Železnic, tehničnih pripomočkih, ki jih je mogoče pridobiti po Zakonu o izenačevanju možnosti invalidov, oprostitvi plačevanja RTV naročnine, naših prilagojenih časopisih, zvočni in brajevi knjižnici, sprejemanju prijav za letovanje v počitniških kapacitetah na Okroglem pri Kranju, Izoli, Piranu, Červarju, Dolenjskih toplicah in seveda v naši društveni počitniško stanovanjski enoti v Novigradu, ter še marsi čem. Pozivamo pa vas tudi k vključevanju v naše posebne socialne programe. 

Vsi tisti, ki ste prejeli poslanico v elektronski obliki, vam bomo na dom poslali (ali vročili osebno) zgolj nakaznico za članarino, brez tiskane verzije poslanice. Članarine so oproščeni otroci, dijaki, študentje, člani nastanjeni v domovih starejših, prejemniki denarnih pomoči, ter člani brez lastnih prihodkov.

Prilagamo tudi Obrazec »Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije«, s katerim lahko vi, vaši svojci, prijatelji ali znanci, odstopite del dohodnine v korist MDSS Koper. S tem dejanjem ni nihče oškodovan, saj gre dohodnina v primeru, da se individualno ne opredelite za prejemnika, direktno v državni proračun. Podpisan in izpolnjen obrazec, nam lahko pošljete na sedež društva, ali oddate direktno vaši matični Davčni upravi. – V naprej hvala!

Vsem skupaj želimo prijetno preživetje Božičnih in Novoletnih praznikov, v prihajajočem letu, pa obilo zdravja, sreče in osebnega zadovoljstva!

-------------------------------------------
Drago Šajn                                                                    Safet Baltič
    Tajnik                                                                          Predsednik

Attachments:
Download this file (NOVOLETNA-POSLANICA-2020.doc)NOVOLETNA-POSLANICA-2020.doc[ ]114 kB
Download this file (OBRAZEC DOHODNINE.docx)OBRAZEC DOHODNINE.docx[ ]26 kB