Ekipa govorečega pikada MDSS Koper

Ekipa govorečega pikada MDSS Koper v sestavi ŠKRBEC Jože in Vujić Elvis - kat. 1, ter STARC Željko in ŠUBER Sebastjan - kat B2, se je na povabilo Športnega društva slepih in slabovidnih »SVIJETLOST« iz Gradiške, udeležila v dneh od 16. do 18. septembra 2022, 4. mednarodnega turnirja v govorečem pikadu za slepe in slabovidne »GRADIŠKA JESEN 2022« Na turnirju je ekipa MDSS Koper, prepričljivo brez poraza (5 točk pred drugo uvrščeno ekipo iz Sarajeva) osvojila pokal za prvo mesto. Med posamezniki pa sta ŠKRBEC Jože in STARC Željko osvojila medalji za drugo mesto, ŠUBER Sebastjan pa je osvojil medaljo za tretje mesto.

 

Izvajanje Pravilnika ohranjevanje zdravja

Iz letošnjega poslovilnega srečanja članov pevskega zbora MDSS Koper

Pastirče malo

Poj mi pesem

 

Novoletna poslanica MDSS koper 2021

Attachments:
Download this file (NOVOLETNA-POSLANICA-2021.doc)NOVOLETNA-POSLANICA-2021.doc[ ]133 kB

SPOROČILO ZA JAVNOST OB 100 LETNICI USTANOVITVE ZVEZE DRUŠTEV SLEPIH IN SLABOVIDNIH SLOVENIJE

VODNIK PO PRAVICAH IN UGODNOSTIH SLEPIH IN SLABOVIDNIH OSEB, KI IZHAJAJO IZ SLOVENSKE ZAKONODAJE

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je Vodnik po pravicah in ugodnostih slepih in slabovidnih oseb, ki izhajajo iz slovenske zakonodaje, prvič izdala ob mednarodnem dnevu invalidov 3. decembra 2005 ter v okviru obeleževanja petinosemdesete obletnice organiziranega delovanja slepih in slabovidnih oseb na slovenskem. V kasnejših letih je večkrat izdala novosti ali prenovljen Vodnik.

Da bi bili slepi in slabovidni bolje obveščeni o tem, kakšne pravice in ugodnosti jim daje slovenska zakonodaja, je Vodnik pripravljen tako, da je najprej naveden posamičen zakon oziroma predpis ter njegova objava, v nadaljevanju pa posamezne določbe z vsebino, vrsto pravice in ugodnosti ter pogoji za uveljavljanje. Pri branju je torej treba še posebno pozornost nameniti pogojem, pod katerimi lahko slepe ali slabovidne osebe uveljavljajo posamezno pravico ali ugodnost.

Tokratni Vodnik izdajamo v okviru obeleževanja stote obletnice organiziranega delovanja slepih in slabovidnih oseb na slovenskem. V Vodniku so zajeti vsi veljavni zakoni oz. predpisi do 15. 9. 2020. Izdan je kot brošura in v elektronski obliki.

Upamo, da bo Vodnik slepim in slabovidnim osebam koristil pri uveljavljanju njihovih pravic in ugodnosti, prav tako pa tudi strokovnim delavcem in drugim, ki se pri svojem delu srečujejo s slepimi in slabovidnimi osebami.

Nastop pevske skupine MDSS Koper na Radiju Koper-Capodistria, 15. oktobra OB DNEVU BELE PALICE:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dopoldan-in-pol/174725197

 

IZ DANAŠNJE VAJE PEVSKEGA ZBORA MDSS KOPER

Priznanje z veliko plaketo

Za dolgoletno predano, požrtvovalno in nesebično delo na področju skrbi za slepe in slabovidne osebe, nudenju podpore in pomoči ter zagotavljanju  kakovostnega življenja in bivanja v njihovem domačem okolju, je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper prejelo

 

PRIZNANJE Z VELIKO PLAKETO:

 

 

Povezava na foto utrinke ob 70. letnici delovanja MDSS Koper

PREDAJA NAMENU PRENOVLJENEGA DRUŠTVENEGA ATRIJA, TER DODATNE BIVALNE ENOTE, OB OBELEŽITVIJI 70. LETNEGA DELOVANJA DRUŠTVA:

Na spodnji povezavi je nekaj foto utrinkov ob glasbeni spremljavi pevskega zbora MDSS Koper, ter uspešnic našega člana, kantavtorja Aleksandra Novak, v originalu tako, kot se je tega dne neposredno izvajalo na prireditvi ob predaji namenu prenovljenega društvenega atrija, ter dodatne bivalne enote in obeležitvi 70. letnice delovanja MDSS Koper:

 

 http://gunca.si/MDSS_Koper/70_prireditev.wmv

    Še enkrat lepa hvala vsaki in vsakemu posebej za udeležbo na prireditvi, saj ste nas s svojo prisotnostjo počastili. Prireditvi pa s tem pridali poseben čar, ter pripomogli k vse splošnemu razpoloženju.

Drago Šajn, tajnik MDSS Koper

Safet Baltič, predsednik MDSS Koper

Tečem da pomagam

V nedeljo 22. maja smo se člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper, z velikim veseljem odzvali toplemu vabilu Predstavnic Lions kluba Portorož Zarja in se udeležili vseslovenske akcije »Tečem da pomagam«. Kot vedno, nam je bilo v njihovi družbi zelo lepo.

Veselimo se novih srečanj z njimi.

IMAG0186

DNEVI ODPRTIH VRAT KOPRSKEGA ŠPORTA

V soboto dne 11. oktobra 2014 je bil v sklopu DNEVOV ODPRTIH VRAT KOPRSKEGA ŠPORTA in obeležitve mednarodnega dne bele palice, organizirano in izvedeno mednarodno ekipno prvenstvo slepih in slabovidnih v šahu za  Severno jadranski pokal, ki so ga prepričljivo osvojili domačini v postavi Delost Jožko, Novak Aleksander, Čakarič Ivica in Šajn Drago. Druga je bila ekipa iz Rijeke, tretje mesto pa so osvojili šahisti iz Pule.

dan odprtih vrat

Rezultati ekipno DP slepih in slabovidnih v šahu 2014

(Koperčani po veliki smoli drugi)

 P9280015

V vikendu od 27. do 28. septembra je na Okroglem v domu Oddiha pri Naklem potekalo ekipno državno prvenstvo slepih in slabovidnih v šahu za leto 2014. Državno prvenstvo je potekalo v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovneije - Paraolimpijski komite v sodelovanju z izvajalcem MDSS Kranj in Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije. Prvo mesto je po odigranih 5. kolih z enakim številom točk osvojilo MDSS Ljubljana pred drugo uvrščeno ekipo MDSS Koper in tretje uvrščeno ekipo domačinov MDSS Kranja. Na spodnji povezavi si lahko preberete rezultate po vseh kolih in končno razvrstitev.

Končni rezultati po odigranih 5. kolih

Uradna spletna stran prvenstva

Pristanišče lahko spoznajo tudi slepi in slabovidni otroci

http://www.zivetispristaniscem.si/index.php?page=news&item=3&id=2283&year=2014

Pred dvema letoma, 29. julija 2012, je prenehalo biti plemenito srce predsednika MDSS Koper, Daničič Ljuba. Obiskali smo ga, prižgali svečko, mu povedali to in ono, ter ponovno sporočili:

 

Zgodovinska prelomnica na RTV SLO

Spoštovani

V priponi vam pošiljam prepis sklepov Programskega sveta RTV Slovenija, ki so bili sprejeti na 5. redni seji Sveta, z dne 07.07.2014 in so kot taki izredno pomembni za slepe in slabovidne. Njihova (upajmo) čim hitrejša realizacija, bo prinesla skokovit napredek do enakih dostopnosti programskih vsebin vsem senzornim invalidom, še posebej pa slepim in slabovidnim. Kajti resnici na ljubo je potrebno priznati, da je organizacija gluhih in naglušnih (ZGNGS) v preteklosti za gluhe in naglušne na tem področju veliko bolje poskrbela, tako z rednimi oddajami na TV SLO (Prisluhnimo tišini ipd), kot tudi z ustanovitvijo in uvedbo spletne televizije v lastni režiji, ob znatnem sofinanciranju države in FIHO.

Pričujoči sklepi so plod in zasluga več letnih aktivnosti Programskega odbora za problematiko programskih vsebin za invalide, tako v mandatnem obdobju 2010-2014, ki mu predseduje nekdanji predsednik ZDSSS, Stane Padežnik,kot tudi Programskega odbora v obdobju 2006 – 2010, ko je pričel Stane na tem področju dobesedno orati ledino, ter se argumentirano zavzemati za enako dostopnost do programskih vsebin tudi slepih in slabovidnih v izvedbi javnega zavoda RTV Slovenija.

Primerjalno naj vas seznanim, da je bila pred kratkim (konec meseca junija) v Kopru organizirana Mednarodna poletna šola z naslovom "Tvorba in interpretacija besedil iz besednih in slikovnih semiotskih kodov" v organizaciji Univerze na Primorskem, in s posebnim poudarkom na »avdiodiskripciji« oz. zvočnim opisom filmov, kjer je prof. Christopher Taylor, direktor jezikovnega instituta v Trstu, ter obenem koordinator projekta Evropske unije ADLAB ( Audio description: lifelong access for the blind), povedal, da imajo v Italiji že preko 6000 (šest tisoč)  posnetih filmov z zvočnim opisom, oz. še več, da je v R Italiji Javna televizija (RAI) zakonsko zavezana da v okviru svojega programa na vseh svojih TV postajah predvaja in priredi v slepim sprejemljivo opisno obliko najmanj 10 (deset) odstotkov svojih programskih vsebin. V nasprotju s tem (vsaj po podatkih, ki so bili posredovani na seminarju) je v R Sloveniji, teh filmov komaj nekaj čez, kot je prstov na eni roki. Vendar sem prepričan, da se nam obetajo boljši časi, ki so se pričeli s prihodom na čelo Javnega zavoda TV SLO, mag. Marka Filija, ki je zaradi pospešenega uvajanja in razvoja invalidskih vsebin v program TV SLO, sistemiziral novo delovno mesto, ki je v rangu pomočnika generalnega koordinatorja invalidskih vsebin, ter imenoval za koordinatorko vsebin mag. Matejo Vodeb.

V veselje mi je bilo posredovati tako vzpodbudno novico, ki se je upam veselite tudi vi!

D. Šajn, tajnik MDSS Koper in član Skupščine ZDSSS

Attachments:
Download this file (sklepi PS dost IV_7-7-14.doc)sklepi PS dost IV_7-7-14[ ]34 kB

V vednost in ravnanje po lastni presoji vam posredujemo današnje zelo aktualno sporočilo Naconalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije

Attachments:
Download this file (dopis-odzivNaClanekDELO.doc)dopis-odzivNaClanekDELO[ ]173 kB
Download this file (dopis-odzivNaClanekDELO.pdf)dopis-odzivNaClanekDELO[ ]1159 kB

Kegljača MDSS Koper, Safet in Tomaž zelo uspešna na EP v kegljanju

Na Poljekem v mestu Tomaszów Mazowiecki se je v nedeljo 15.06.2014, končalo 15. evropsko prvenstvo slepih in slabovidnih v avtomatskem kegljanju. Reprezentanca Slovenije se domov vrača kar z desetimi medaljami. Kar 3 od teh, sta v Koper prinesla Baltič Safet kateri nastopa v kat B1 (1. medaljo ekipno) in Furlan Tomaž kat. B2 (3 medalje - posamezno, kombinacija in ekipno)  - ČESTITKE VSEM!

 kegljaca 1

  

 Slovenske medalje na EP:

          zlato:

Tomaž Furlan – MDSS Koper (kat.B2 posamično) Danica Padežnik – MDSS Maribor (kat.B2 posamično) Marjan Žalar MDSS Kranj (kat.B3 posamično) Marjan Žalar MDSS Kranj (kat.B3 kombinacija)

           srebro: Danica Padežnik - MDSS Maribor (kat.B2 kombinacija)

           bron: ekipno moški v sestavi: Baltič Safet - MDSS Koper, Osolnik Mitja –    MDSS Ljubljana, 

          Vodušek Jakob - MDSS Celje, Furlan Tomaž - MDSS Koper,

          Žalar Marjan - MDSS Kranj, Rus Mirko - MDSS Ljubljana,

          Igor Žagar - MDSS Ljubljana in Sašo Kajtna - MDSS Ljubljana

      Mix dvojec (kat.B3) Marjan Žalar – MDSS Kranj – Marija Fras – MDSS Celje Marija Fras – MDSS Celje (kat.B3 posamično) Marija Fras – MDSS Celje (kat.B3 kombinacija) Tomaž Furlan – MDSS Koper (kat.B2 kombinacija)

 2014  15. EP na Poljskem 082

2014  15. EP na Poljskem 088

2014  15. EP na Poljskem 090

.

V ŽIVLJENJU SEM RES VELIKO LJUBIL - Intervju z Vesom Pirnatom Brolskim

http://locutio.si/index.php?no=79&clanek=2333

Poročilo o izvedbi II. mednarodnega turnirja slepih in slabovidnih v govorečem pikadu z rezultati

Slike v galeriji - povezava

Govoreči pikado novoletni turnir 2013

Več slik v galeriji

  

PC 1

PC 2

PC 3

Karmel Kleva – slepi lesorez

http://www.primorci.si/osebe/kleva-karmel/1061/

Francetu Peroviču v spomin

Dolgoletnemu članu MDSS Koper, aktivistu, športniku, humanistu, Franciju Perovič, v spomin...

Attachments:
Download this file (Francetu Perovicu v spomin.doc)Francetu Perovicu v spomin[ ]30 kB
Download this file (Francetu Perovicu v spomin.pdf)Francetu Perovicu v spomin[ ]626 kB

Vodnik po pravicah in ugodnostih slepih in slabovidnih oseb, ki izhajajo iz slovenske zakonodaje do 31.12.2012.

Vodnik po pravicah in ugodnostih slepih in slabovidnih oseb, ki izhajajo iz slovenske zakonodaje do 31.12.2012... Več na povezavi

Dodatna učna in druga pomoč šolajočim in otrokom z dodatnimi zdravstvenimi težavami

Spoštovani in cenjeni starši!

V priponi vas seznanjamo z dodatnimi možnostmi učne in druge pomoči šolajočim v

integriranem šolstvu, kot tudi otrokom in njihovim družinam z dodatnimi

zdravstvenimi težavami in motnjami. V kolikor menite, da bi bila taka oblika pomoči dobrodošla in koristna tudi za

vašega šolarja, dijaka, študenta, otroka ali družino, nas prosimo obvestite,

predlagajte, zahtevajte !!! Kajti ravno starši boste lahko naši najboljši  "svetovalci",

saj je v vas veliko znanja, ki vam ga je prineslo realno življenje. Vsakič, ko pri

svojem otroku zaznate kakšno spremembo, novo bolezen, težavo, diagnozo,

postanete namreč neprecenljiv vir izkušenj in znanj, saj se temu dodobra

posvetite. In to znanje, izkušnje, prosimo delite z nami in prenašajte naprej, da bo

preizkušenega in najboljšega lahko deležen še kdo, ki to potrebuje. V pričakovanju sodelovanja, predvsem pa rezultatov, vas lepo pozdravljamo!

-------------------------------------------         

Drago Šajn                                                           Safet Baltič                            Tajnik                                                                      Predsednik

Attachments:
Download this file (STARSEM OTROK OA - 2013-2014.doc)STARŠEM OTROK OA - 2013-2014[ ]42 kB

Smučanje slepega smučarja Jožeta Škrbec

Tajnik MDSS Koper Drago Šajn - vitez krvodajalstva

Pred kratkim je bila v koprskem gledališču slavnostna podelitev priznanj krvodajalcem, ki ga je pripravilo Območno združenje Rdečega križa. Lep in slovesen dogodek je povezovala Sabina Francek, tudi sama krvodajalka. Krvodajalce so pozdravili podžupan MOK Danijel Cep, predsednica Območnega združenja RK Koper Irena Sirotič Dobrila, vodja centra za transfuzijsko dejavnost Izola Irena Kramar in Nina Jerič v imenu Rdečega križa Slovenije.
Naziv vitez krvodajalstva je med štirimi najvstrajnejšimi krvodajalci za 100 krat darovano kri, prejel tudi Drago Šajn, tajnik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper.
Za prijetno vzdušje so poskrbeli pevec Gregor Ravnik, učenke in učenci 4. razreda hrvatinske podružnične OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio pod vodstvom Roberte Kalc, trobilni kvartet umetniške gimnazije Koper in pevska skupina “Se mi canta”.
Č E S T I T A M O !

Novi predsednik društva je postal Safet Baltič

 V četrtek dne, 27. septembra 2012, je bil na nadomestnih volitvah Izrednga zbora članov MDSS Koper, za predsednika oz. zastopnika društva izvoljen Baltič Safet. Za neprofesionalno funkcijo sta se potegovala dva kandidata, oba že vrsto let aktivna in prizadevna člana, Bojan Oberžan in Safet Baltič. V svojih predstavitvah sta med drugim iznesla vrsto smelih načrtov in pogledov nadaljnjega delovanja, ter še posebej povdarila, da je društvo v dobri kondiciji in da je pred njima velik izziv, saj je potrebno nadomestiti najboljšega. Ob izvolitvi, pa je Safet Baltič še posebej dodal, da bo z vso vnemo sledil načelom dosedanjega predsednika, društvo vodil kot dober gospodar in nenehno opozarjal in poizkušal razreševati problematiko slepih in slabovidnih. Skratka, bil bo na razpolagao kadarkoli in komurkoli. Srečno Safet! 
Ob zaključku zbora, smo se s simboličnim darilom ob odhodu v zasluženi pokoj, poslovili od našega dolgoletnega osebnega asistenta, sodelavca in prijatelja Ljuba Rutar, ki ji pustil globok pečat pri naših članih, saj se je marsikdo vsled njegove priljubljenosti in ustrežljivosti zelo navezal nanj, kar so po zahvalnih in poslovilnih besedah, ki jih je izrekel tajnik društva Drago šajn, izrazili z gromkim aplavzom.
Vsak izmed udeležencev zbora pa je prejel tudi prav posebno darilo - glasbeni DVD s samopredvajanjem posnetkov našega v srcih za vedno zapisanega dosedanjega predsednika Ljuba Daničič - z avtorsko skladbo "Prijatelju" v izvedbi kantavtorja Aleksandra Novak. Vrsto naključno posnetih fotografij odraža prerez njegovega dela, ter druženja s prijatelji in sočlani, ter hkrati ponazarja vso njegovo dobroto in hudomušnost. Nasvidenje Borec!  
 

safet predsednik1

.

Uporabnost Applovih izdelkov za slepe in slabovidne

Izobraževalni seminar Okroglo 2012

Nekaj utrinkov iz letošnjega izobraževalnega REHA seminarja za člane MDSS Koper, ki je potekal v dneh od 14. do 20. avgusta 2012 v Domu oddiha ZDSSS na Okroglem pri Kranju.

Več slik v galeriji na povezavi

 

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 12

 14

15

16

.

In memoriam Ljubo Daničič 1955-2012

  ljubo20danicic201                                                                                                                                         

V četrtek, dne 2. avgusta 2012 smo se na pokopališču v Predloki poslovili od Ljuba Daničiča, dolgoletnega predsednika Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper in člana Upravnega odbora Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS). V mandatu 2005-2009 je bil tudi podpredsednik ZDSSS. Odšel je veliko prezgodaj, še poln smelih načrtov in zamisli. Zahrbtna usoda   mu je ponovno stopila na pot a mu tokrat ni dala možnosti obrambe.

   Vid je izgubil pred več kot 20 leti v banalni delovni nesreči. Čeprav je na začetku ostal brez prave pomoči in usmeritve sta mu njegov optimizem in veselje do življenja narekovala, da se teme ni prestrašil.   Ob predani podpori družine se je spoprijel s težko preizkušnjo, in se odločen dokazati sebi in drugim, da je tudi s takšnim primanjkljajem mogoče živeti polno življenje, aktivno vključil v socialno in poklicno rehabilitacijo. Računalniška tehnologija je za slepe in slabovidne takrat začela odpirati veliko novih možnosti. Kot prva oseba s popolno izgubo vida v Sloveniji se je usposobil za poklic organizatorja dela -  informatika. Ob podpori sodelavcev se je vrnil v svojo delovno okolje, kmetijsko zadrugo Agrarija Koper in uspešno opravljal delovne zadolžitve vse do junija 2010, ko je sporazumno prešel na čakanje pred upokojitvijo, ki bi morala nastopiti letos.

   S svojo redno zaposlitvijo v zadrugi in s prostovoljnim delom v društvu in zvezi je dokazal, da se lahko tudi slepa oseba samostojno, enakopravno in enakovredno vključi v dejavno življenje skupaj z vsemi ostalimi. Tudi po izgubi vida je še naprej izredno rad zahajal v družbo, še naprej je smučal, potoval in odkrival nove kraje, več kot 50 krat je daroval kri, bil je dejaven tudi v drugih društvih in organizacijah. Ljubo je bil tako samostojen in samozavesten , da ljudje, ki ga niso poznali, največkrat niso mogli verjeti, da ne vidi. Če mu je šlo kdaj kaj narobe se je imel navado ponorčevati iz samega sebe in se izgovoriti: »Oprostite, ampak danes malo slabše vidim«.

   Izhajajoč iz lastnih izkušenj je z veliko zagnanostjo vodil Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih v Kopru, ki je postalo eno izmed najbolj dejavnih v Sloveniji in svojim članom uspešno zagotavlja ustrezne materialne pogoje in vključevanje v rehabilitacijske programe.   V Upravnem odboru ZDSSS so ga zaradi specifičnih znanj , sposobnosti in pozitivne naravnanosti zelo cenili in zato delegirali v organe Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS ter v posebne delovne skupine v okviru nekdanjega Urada RS za invalide in Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Kot dober poznavalec tehničnih pripomočkov in računalniške tehnologije za slepe in slabovidne in področja šolanja psov vodnikov je tudi v tej smeri vzpodbujal širjenje pravic slepih in slabovidnih oseb.  

   Ljubo se nikoli ni vdal v to, da je slep in je marsikdaj videl in razumel več kot tisti, ki te pomankljivosti nimajo. Čeprav z očmi ni mogel videti, je znal gledati s srcem in dušo in v ljudeh zaznati tisto globlje in bistvo.

  

   Živel je polno in aktivno življenje do zadnjega trenutka. Za njim ostaja globoka sled.

.

Iz Žalne knjige ob smrti predsednika MDSS Koper Ljuba Daničič

Dragi prijatelji slepi in slabovidni člani in članice MDSS Koper, dragi tajnik Drago!

Pretreslo me je sporočilo o smrti vašega predsednika Ljuba. V čast mi je in vesel sem, da me je štel med svoje prijatelje. Spoštoval in cenil sem ga kot človeka in kot borca za pravice slepih in slabovidnih.

Imel sem ga rad in pogrešal ga bom!

Ob veliki izgubi izrekam vsem članom in članicam vašega društva iskreno in globoko sožalje! Še posebno sožalje pa izrekam tebi, dragi Drago, ki si bil Ljubov odlični sodelavec in prijatelj!

Brane But, izreku sožalja se pridružuje tudi moja Zvonka

Spoštovani in dragi Ljubo!

Skoraj četrt stoletja je minilo od najinega prvega srečanja,odkar si se oglasil pri meni kot takratni tajnici Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Pripoved o nesreči in tvoji izgubi vida me je globoko presunila, hkrati pa opogumila,ker sem že takrat občutila, da si močna in neomajna osebnost.Z menoj si se želel pogovoriti in izmenjati mnenja o realnih možnostih za uresničitev tvojih načrtov v povezavi s psihosocialno in poklicno rehabilitacijo, kasnejšo zaposlitvijo in drugih aktivnostih,o življenju v družini in nasploh v družbi, kar ti je dragi Ljubo, kasneje v celoti uspelo.

Šel si čez vse prepreke in pustil sočlanom izjemno dragocen pečat o načinu kako je možno obvladati hudo invalidnost,slepoto.Nate,kot kasneje oslepelo osebo ,smo bili zaradi tvoje samostojnosti in pozitivne naravnanosti v Zvezi društev slepih in slabovidnih izredno ponosni.Kot odličen poznavalec brajeve pisave in računalniško opismena slepa oseba si prevzel delo organizatorja- informatika, v znanem in neznanem okolju si se samostojno gibal s pomočjo bele palice in psa vodiča,živel si v srečni družini z ljubečo ženo in otroci in jim bil vzoren mož in oče.

Kot dolgoletni predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper si vzpodbujal pristojne za ohranitev ali širitev pravic za slepe in slabovidne, podpiral in pomagal si pri pridobivanju prostorskih pogojev za delo društva , s tajnikom Dragom Šajnom pa sta nato solidno uredila društvene prostore in prilagojeno bivalno skupnost za slepe in slabovidne ,kot osnovo za izvajanje prepotrebnega socialnega programa za slepe in slabovidne.

V Upravnem odboru Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije si prevzemal najzahtevnejša področja , se z njimi poglobljeno seznanjal, se usposabljal in imel pri tem pokončno držo. Imela sem priložnost sodelovati s teboj, marsikaj sem se od tebe naučila s področja uporabnosti tehničnih pripomočkov in računalniške tehnologije za slepe in slabovidne,znanja,ki ga morajo imeti psi vodniki pa tudi slepe osebe za pravilno ravnanje s psi vodniki idr. Prav zaradi teh tvojih specifičnih znanj in vedenj so te tvoji sočlani v Upravnem odboru zelo spoštovali ,te cenili in zato tudi predlagali v izvolitev za pomembne funkcije v zunanjih organih kot npr.v Zavodu za zdravstveno zavarovanje RS,v posebne delovne skupine v okviru nekdanjega Urada RS za invalide in Ministrstva za delo,družino in socialne zadeve.

Dragi Ljubo,

v tvojo čast in slovo lahko dodam , da si bil vreden vsega spoštovanja! Izgubila sem prijatelja, sočlani pa so s tvojim odhodom izgubili pogumnega in velikega človeka. Pustil si jasno sled.

Z izrazi osebnega spoštovanja in globokim sožaljem najbližjim,

Nevenka Ahčan

Ob smrti vašega predsednika Ljubomira Daničiča vam iz našega društva in v imenu članstva izrekamo sožalje. Enako tudi njegovemu najožjemu sorodstvu.

Predsednik MDSS Ljubljana, Luj Šprohar,

Tajnica Zdenka, Marjeta, Miha, Igor

Prijateljstvo je moč, ki jo nič ne more zlomiti, še tako siloviti viharji, ki se tako hitro in nevidno prikradejo....pustijo pa za seboj sledi in vrzeli, ki se le s težka lahko zapolnijo, nikoli pa tako bogato, usklajeno, zaupljivo in neomajno, polno znanja, zanosa in upanja v pravičnost in jutrišnjo odličnost.
Sočustvujemo s tabo, in vsemi vašimi člani in pošiljamo najgloblje izraze sožalja.
Nada Močenik                                                                        Edi Vodeb Tajnik                                                                                      Predsednik

Spoštovani!

Člani in zaposleni v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica globoko sočustvujemo z vami ob tej tragični izgubi.

Življenje sploh ni tisto, kar se zdi – je le korak na poti k večnosti!

Spoštovani,
v imenu združenja SLO-CANIS, Slovenskega združenja inštruktorjev - Centra za šolanje psov vodičev in pomočnikov, izrekam Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Koper-Capodistria najglobje sožalje ob izgubi predsednika, gospoda Ljubomirja Daničiča.
Hkrati se opravičujemo za nekoliko pozno poslano sporočilo, a nas je žalostna novica o smrti zaradi dopustov dosegla nekaj dni kasneje.
Naj počiva v miru.
Aleksandra Surla SLO-CANIS Slovensko združenje inštruktorjev - Center za šolanje psov vodičev in pomočnikov

Spoštovani!

Presenetila nas je vest o smrti dolgoletnega predsednika vašega Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper g. Ljubomira Daničič. Z njim, oz. z vašim društvom smo dolga leta sodelovali tudi mi, člani humanitarnega društva Lions club Koper – Capodistria.

Ob boleči smrti in izgubi vam člani Lions cluba Koper – Capodistria izrekamo globoko sožalje! Prav tako pa tudi vsem njegovim bližjim.

Predsednik: Darij Barrile

Upučujemo vam najiskreniju sučut povodom smrti vašeg predsjednika Ljube Daničiča.

Članovi Udruge slijepih Istarske županije

Dragi prijatelji!

Povodom smrti vašeg člana i predsjednika, a našeg dragog prijatelja i suradnika primite vi i obitelj iskreno sučut.

Udruga slijepih Rijeka

Iskreno sožalje ob izgubi predsednika gospoda Ljuba Daničiča.

Člani društva Sožitje

Ob boleči izgubi vašega predsednika, vam izrekamo iskreno sožalje.

Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana

Dragi Ljubo!

Življenje nam ne daje dosti. Samo to, kar mu iztrgamo s trdim delom in poštenim bojem ima veliko in stalno vrednost.

Smisel življenja je, da ohranimo srce odprto, za vse kar je človeško, tudi v razočaranju, v samoti, v bolezni in smrti.

Ohranil te bom v lepem spominu.

Naj ti bo lahka Slovenska zemlja.

Zadnji pozdrav – tvoj prijatelj

Rutar Ljubomir

                  

Spoštovani tajnik Drago, spoštovani člani MDSS Koper,

Iskreno sožalje ob izgubi vašega vidnega in v marsičem zaslužnega člana društva in mojega kolega iz UO ZDSSS. 

Naj počiva v miru.

Branko Petovar, MDSS Murska Sobota

Pozdravljen Drago!
Šele danes zvečer sem se vrnil z enotedeskih počitnic z našimi dekleti in fanti na Pokljuki in preberem to strašno novico. Saj ni tako dolgo tega ko smo se družili ob predstavitvi Novakove plošče.
Društvu izrekam v imenu Sklada Silva najgloblje sožalje ob boleči izgubi vašega predsednika.

Žal se pogreba ne bom mogel udeležiti, ker že jutri zjutraj odrinem z drugo skupino na počitnice na Pokljuko.

Jurij Švagelj predsednik Sklada Silva

  

Novica me je globoko pretresla. Iskreno sožalje izrekam vsem na društvu in njegovi družini. Ne morem verjeti. Ohranila ga bom v lepem spominu, večkrat sem se spomnila na najino zadnje srečanje, ko smo v Kopru igrali slepce in sva po dolgem času rekla nekaj besed, o družini, otrocih, se nasmejala, se pohecala in čutila sva človeško naklonjenost. Iz njega je vel optimizem, ponos in tista vedrina po kateri smo ga poznali.

Ohranila ga bom v srcu in spominih.

Meta

  

Poštovani gospodine Drago,

moja iskrena sućut. Žao mi je što nisam imala priliku upoznati g.Daničića osobno, nego samo kroz njegova poslovna djela i postignuća, ali  i to mi je posredno poznantstvo neprocjenjivo dragocjeno i ostat će u trajnom sjećanju.

Počivao u miru i neka ga prati Svjetlost!

S poštovanjem,

Biljana Bekić

Poštovani,

Vama i obitelji  Daničić upućujemo naše duboko saućešće, te posljednji pozdrav dragom prijatelju i velikom čovjeku Daničić Ljubi.

Neka počiva u miru Božjem!

Udruga slijepih Karlovačke županije

Moje sožalje vsem, ki smo ga in ste ga imeli radi.

Njemu v slovo se mi je utrnila ta napotnica:

»Ko med zvezdami zaspiš,

med spomini zaživiš.

K svojim splavaš skoz vesolje.

Tamkaj nič več ne trpiš.

Tam za vse je mnogo bolje.«

Ivan

  

Ljubu Daničiču v slovo!

Dobil je mir, zvenijo naj glasovi, na dan pokopa po grobeh, na onih svetomirnih tleh, kjer snidemo se vsi rodovi.

Iz žalne poezije Antona Medveda Anton Žakelj

  

Ob vaši izgubi, mnogo prerani, ki vedno srce le vsakomur rani, sožalje izražamo in bolečino, ker smrt prizadela je vašo družino!
ISKRENO SOŽALJE ČLANOM MDSS KOPER OB IZGUBI PREDSEDNIKA  IN PRIJATELJA LJUBA DANIČIČA
Niko – Silva

   

Drago,

Z začudenjem, presenečenjem,sem prejela  novico - skratka ne morem dojeti,  da vas je za vedno  zapustil predsednik  Ljubo Daničič.

Tebi, kakor tudi vsem tvojim članom društva in družini, izrekam moje iskrene sožalje. 

Kot dobrega sodelavca, ga bom ohranila v lepem in trajnem spominu!

Dragi Mumelj

  

Resnično sem pretresen in žalosten. Vendar je pač tako, da je smrt del življenja, ki je zapisan že ob našem rojstvu in smo pač brez moči.

Jože Škrbec

Spoštovani,

Izrekamo vam iskreno sožalje! Naj počiva v miru!

Petra

  

Moje iskreno sožalje. Ne morem verjeti, da se je to zgodilo.

Jože Vidic

Iskreno sožalje tudi iz moje strani izgubili smo človeka ki nam je lahko samo za vzor upam da se bomo držali njegove poti še enkrat iskreno sožalje njegovi družini in tudi MDSS Koper

Ladi Humski

Sprejmite moje iskreno sožalje ob nenadni kruti  izgubi vašega predsednika Ljuba Daničiča

.

Marinka Drinovec

    

Drago, pozdravljen,

ravno zdajle sem se vrnila z dopusta na Cresu in sem prebrala žalostno in neverjetno novico o Ljubovi smrti. Sem pretresena in izrekam sožalje Ljubovi družini in vsem Ljubovim sodelavcem na društvu.

Barbara Krejči Piry

Hvala za vse kar si naredil za vse nas.

Ostal boš v večnem spominu.

Nevenka in Leki

  

Ogromno dobrega si storil za ljudi.

Hvala Ti! Željko

Ljubo !!!

Hvala Ti za vse vzpodbudne besede in nasevete.

Pogrešala te bom!

Počivaj v miru Tea Šajn

Ljubo!

Bil si skrben, vztrajen v življenju in velik borec za pravice slepih in slabovidnih.

Bil si plemenit človek! Ohranila te bom v lepem spominu.

Počivaj v miru!

Brigita iz Ptuja

  

Ljubo!

Hvala za tvojo dobroto, plemenito srce in za vse kar si naredil za slepe in slabovidne.

Iskreno sožalje družini in prijaeljem.

Toni Kamibič

 Ljubo!

Presunjena ob tvojem odhodu, se mi porajajo lepi spomini na delovna srečanja s teboj, ko si nas s svojimi vzpodbudnimi zamislimi bodril in nam bil vzgled odgovornega predsednika in člana Zveze. S hvaležnostjo se te bomo spominjali in ti skušali slediti. Sočustvujem s tvojo družino in prijatelji.

Vesna Prinčič

Ljubo!

Hvala za vse! Ostal mi boš v lepem spominu!

Janja

Dragi Ljubo!

V spominu mi boš ostal kot stvaren človek, ki se ne boji izzivov, preudaren in čustven borec! Vse to si tako zelo dobro prepletal, da so te imeli radi vsi, ki so te vsaj vežno poznali in te vrline prepoznali. Spoštovali so te tudi tisti, ki se niso vedno strinjali s teboj ter oni, ki ti niso znali vedno prisluhniti. Bil si človek dialoga. Kot delavec tega društva bi še rekel, da si bil oče vseh nas. Bdel si nad našimi odločitvami in neštetokrat premislil pred odigrano potezo. In najpomembnejše; bil si človek smelih dejanj in tisti, ki ni imel česa skrivati. Hvala ti za vse kar si dal temu društvu in nenazadnje moji družini. Odšel si po svoje – potiho, a mnogo, mnogo prezgodaj.

Pogrešal te bom!

Aleksander Novak

Vest o smrti vašega predsednika LJUBOMIRJA me je globoko pretresla in presenetila saj je odšel od nas mnogo prezgodaj. Čeprav malo z zamudo izrekam iskreno sožalje tebi Drago kot najtesnejšemu sodelavcu in prijatelju, društvu slepih in slabovidnih Koper ter njegovim najbljižnjim  Ohranila ga bom v lepem spominu.                                           
      
VIDA BILC
Sprejmite, prosim, izraze mojega globokega sožalja ob izgubi g. Daničiča. Žalostna vest me je globoko pretresla saj kar ne morem verjeti, da ga ni več.
V mojem spominu bo za vedno ostala neizbrisna sled njegovega konstruktivnega in izjemno pozitivnega delovanja v dobro Vašega društva
Marta Kunaver udia

…. In še vrsto krajših pripisov in podpisov !!!

 aa danicic zamegljeno ozadje

Zbrana finančna sredstva, ki so bila darovana namesto cvetja in sveč v korist Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper, smo namenili za sofinanciranje nakupa novega kombi vozila tako, da bo Ljubo še naprej potoval z nami po svetu.

.

Umrl predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper, Daničič Ljubomir

Z žalostjo v srcu sporočamo, da se je od nas nepričakovano in mnogo prezgodaj za vedno poslovil Daničič Ljubomir, dolgoletni predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper.

Žalna knjiga je odprta v sejni sobi društva Repičeva 4, Koper 
 Žarni pogreb bo v četrtek, dne 02. avgusta 2012 ob 16 uri na pokopališču v Predloki

 Svojci se cvetju odpovedujejo v korist Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper - TR 10100 0034662460

 

 DanicicTacko

Aleksander novak gost na radiu Ognjišče

Kantavtor Aleksander Novak gost na radiu Ognjišče v oddaji Luč v temi, ki jo vodi Sonja Pungertnik. Povezava

Prireditev ob tednu slepih in slabovidnih

V povezavah lahko najdete nekaj člankov in videoposnetkov o prireditvi, ki smo jo organizirali ob tednu slepih in slabovidnih. Ob tej priložnosti bi se radi še enkrat zahvalili Lions klubu Leo Koper za tandem kolo in Aleksandru Novaku za predstavitev svoje plošče na našem društvu. Velika zahvala gre tudi svsem medijem, ki ste o dogodku obširno poročali...:)  časopisni članki in video posnetki

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) omogoča nekaj storitev, ki so dostopne preko telefona oziroma SMS sporočil in sicer:

Preko avtomatskega telefonskega odzivnika Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) št.: 01  30 77 300 lahko dobite naslednje informacije: Za informacije o čakalnih dobah v zdravstvu pritisnite 0, za informacije o poslovni mreži Zavoda pritisnite 1, za informacije o listinah za prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje pritisnite 2, za informacije o kartici zdravstvenega zavarovanja pritisnite 3, za  informacije o zdravstvenem zavarovanju, za potovanje v tujino pritisnite 4, za informacije o indeksu valorizacije osnove za nadomestilo plače med bolniškim staležem pritisnite 5, za informacije o nadomestilu plače med bolniškim staležem pritisnite 6, za informacije o pogrebnini, posmrtnini in potnih stroških pritisnite 7, za informacije o postopku ugotavljanja bolniškega staleža in o postopku napotitve na zdraviliško zdravljenje pred imenovanim zdravnikom Zavoda in zdravstveno komisijo Zavoda pritisnite 8, če menite, da so bile kršene vaše pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pritisnite 9.

Postopek preverjanja urejenosti zdravstvenega zavarovanja z mobilnim telefonom je sledeč: 1. Pošljite SMS sporočilo na telefonsko številko 031 771 009. Vsebina sporočila je ključna beseda ZZ ter devetmestna ZZZS številka osebe. Na primer: SMS za osebo Jakob Moder z ZZZS številko 032822733 je:ZZ032822733. ZZZS številka je zapisana na kartici zdravstvenega zavarovanja. (Pošiljanje sporočila je možno iz vseh domačih mobilnih omrežij, ne pa med gostovanjem v tujih omrežjih. Vsako poslano SMS sporočilo plačate po veljavnem ceniku vašega mobilnega operaterja. 2. Takoj (odvisno od mobilnega operaterja) boste prejeli SMS sporočilo s podatki o urejenosti obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma o morebitnih napakah. SMS sporočilo sestavljajo: •• začetna črka imena in priimka zavarovane osebe in njena ZZZS številka (npr. SMS za osebo Jakob Moder z ZZZS številko 032822733 se prične z: JM 032822733:); •• podatek o urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja; •• podatek o urejenosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja – ta del sporočila prejmejo samo tiste zavarovane osebe, katerim zdravstvene storitve niso v celoti zagotovljene iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in morajo doplačati razliko do polne vrednosti storitve ali pa za kritje tega tveganja sklenejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje; Če je pri preverjanju podatkov prišlo do napake, se v SMS sporočilu izpiše vrsta napake. Vrnjena SMS sporočila so brezplačna.
ZZZS omogoča tudi naročanje listin za tujino tudi preko mobilnega telefona z SMS sporočilom. Postopek naročila je naslednji: 1. Uporabnik pošlje SMS sporočilo na telefonsko številko 031 771 009. Z enim SMS sporočilom se lahko naroči le eno listino. Če želite naročiti dve listine (npr. evropsko kartico in konvencijsko potrdilo) morate poslati dva SMS sporočila. 2. Vsebina sporočila: EUKZZ ter ZZZS številka (npr. SMS za osebo z ZZZS številko 032822733 je torej: EUKZZ032822733) SMS s takšno vsebino pošljete v primeru, ko naročate evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki velja v državah EU, Evropskega gospodarskega prostora, v Švici ter na Hrvaškem, v Makedoniji, Srbiji in Avstraliji. Za Bosno in Hercegovino je postopek naslednji: BIH ter ZZZS številka (npr. SMS za osebo z ZZZS številko 032822733 je torej: BIH032822733)  SMS s takšno vsebino pošljete v primeru, ko naročate konvencijsko potrdilo za Bosno in Hercegovino. 3. ZZZS številka mora biti zapisana v celoti z vsemi devetimi številkami - kot je zapisana na kartici zdravstvenega zavarovanja KZZ (označeno na sliki). 4. Uporabnik takoj (odvisno od mobilnega operaterja) prejme obvestilo o morebitnih napakah ali o uspešnosti naročila. 5. Na podlagi prejetega naročila Zavod izdela listino in jo po pošti pošlje zavarovani osebi na njen stalni oz. začasni naslov v Sloveniji, če ima tega prijavljenega. Oseba prejme listino v 4 delovnih dneh po naročilu. Upokojencem in njihovim družinskim članom ter družinskim članom zaposlene oz. samozaposlene osebe, ki imajo stalno prebivališče v drugi državi članici EU, bo listina poslana na naslov stalnega prebivališča v državi članici EU. V tem primeru je potreben daljši čas za pošiljanje listine, zato bo oseba prejela listino kasneje kot v 4 delovnih dneh od dneva naročila. 6. Naročanje listin za tujino preko mobilnih telefonov je možno iz vseh domačih mobilnih omrežij. Naročilo listine ni mogoče, ko uporabnik gostuje v tujih omrežjih. 7. Vsako poslano SMS sporočilo plača uporabnik po veljavnem ceniku svojega mobilnega operaterja. Vrnjena SMS sporočila so za uporabnika brezplačna.

Kogar bi zanimale Pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in metode prenosa finančnih sredstev, si lahko prenese Wordov dokument (ali pa prosi nekoga ki to možnost ima) s spletne strani : http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/o/BCD1FD05407A8894C1256B67002B5B9D

.